sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Suomessa hätätila KELA:n perustoimeentulotukiongelman takia

MAASSA PITÄISI TÄLLÄ HETKELLÄ OLLA HÄTÄTILA, SILLÄ VASTOIN RUOAN JA KATON PÄÄN PÄÄLLE TURVAAVAN VIIMESIJAISEN PERUSTOIMEENTULOTUEN LAKISÄÄTEISTÄ OIKEUTTA, KYMMENIÄ JA EDELLEEN KYMMENIÄTUHANSIA SUOMALAISIA ON TÄLLÄ HETKELLÄ ILMAN RAHAA VUOKRAAN TAI RUOKAAN, KOSKA KELA EI KÄSITTELE HEIDÄN HAKEMUKSIAAN LAKISÄÄTEISESSÄ AJASSA (SEITSEMÄN ARKIPÄIVÄÄ; SAMA MYÖHEMMIN TOIMITETUILLE LIITTEILLE MM. SÄHKÖLASKU, JULK.TH.KULU), VAAN SE YLITTYY MONINKERTAISESTI!



Näyttää kuitenkin siltä että hallitusta, KELA:n johtoa, sekä mediaa ei kiinnosta paskaakaan työttömien ahdinko, vaan nyt rikotaan viimesijaisia etuuksia turvaavaa perustoimeentulotuen lakia rajusti. Tällä hetkellä lailla pyyhitään kirjaimellisesti persettä.

Voisi siis sanoa, että sivistysvaltio on tuhottu, sillä sivistysvaltiossa noudatetaan lakia, ja sivistysvaltiossa pidetään oman maan köyhimmistä sekä sairaimmista huolta, eikä ihmisiä jätetä ilman ruokaa tai kattoa pään päällä (vrt. vuokranmaksu).

On suorastaan pelottavaa, että yhtä lakia voidaan olla noudattamatta näin laajassa mittakaavassa, valtion virkamiesten puolelta. Jos yhtä, niin miksei kohta toistakin? Onko Suomessa enää lakipykälillä mitään väliä? Turvaavatko lait yksilön oikeutta enää ollenkaan, vai voiko valtio ja virkamieskoneisto jyrätä niiden yli halutessaan, vain koska "me oltiin tehty silein etä tyhmästi ei noudatetu lakia"? KELA-sopan myötä näyttäisi siltä.

Tilanne on lainvastainen, ja hankala toimeentulotukiasiakkaille. ja toimia sietämättömän tilanteen korjaamiseksi ei näy, ei kuulu, eikä luvata.

Ratkaisu ongelmaan olisi yksinkertainen. Palkatkaa reilusti lisää henkilökuntaa käsittelemään KELA:n perustoimeentulotukea. Kunnilla oli yhteensä tuplasti se määrä käsittelijöitä, kuin millä KELA yritti aloittaa tuen käsittelyn sen siirtyessä 2017 alussa KELA:an. Korjauksena koitetaan palkata muutama hassu lisää (edelleen vähemmän, kuin kunnilla oli).

Ketä voidaan syyttää näin typerästä toiminnasta? Kuka idiootti luuli, että jos 2+2 = 4, niin sama summa voidaan saada jatkossa 1+1:dellä? Hallituksen ja KELA:n johtoon on valikoituneet näköjään varsinaiset matematiikka-nerot, neropatit suoraan ala-asteen kakkosluokan "matematiikan alkeet"-kurssin reputtajista.

Tai sitten sinne ovat valikoituneet vain ne tyypit, jotka eivät anna ihmishengelle mitään arvoa, ne välinpitämättömät psykopaatit, jotka olisivat yhtä hyvin voineet olla vaikka seuraavia "Jokelan sankareita", mutta päätyivätkin jakamaan ihmisestä (oman maan kansalaisista) välinpitämöntä asennettaan korkeisiin virkamiestehtäviin sekä hallitukseen.

Kunnatkaan (joiden velvollisuus oli käsitellä ja myöntää toimeentulotuki ennen vuoden 2017 alkua) eivät toimeentulotukiasioissa aina noudattaneet lakia, vaan keksivät omia sääntöjään jonka mukaan leikkasivat tai jättivät joskus jotain maksamatta, mutta pääpiirteittäin homma kuitenkin pelasi, huolimatta siitä, että tietyt yksittäiset päätökset olisivat kaivanneet aina silloin tällöin nopeaa käsittelyä päivänvalossa. Kunnilla kuitenkin päätökset tehtiin kohtuullisessa ajassa toimeentulotuelle, pääsääntöisesti noin viikosta joskus kahteen, ja jos käsittely viivästyi, niin se viivästyi kuitenkin vain siten, että esim. kaksi viikkoa saattoi juuri ylittyä.

Useimpien kuntien sivustolta pystyi lisäksi seuraamaan reaaliajassa, minä päivänä jätetyt hakemukset olivat käsittelyssä kyseisenä päivänä, joten oman hakemuksen tilanne oli tiedossa ja homma oli avoimempaa. KELA:ssa jonon tilannetta ei ole julkisesti missään näkyvillä (ehkäpä pitäisi), ja kyseleminen puhelimitse on turhaa, sillä ruuhkan läpi on lähes mahdoton päästä, ja jos pääseekin, saa vastaukseksi "eiootietoo":ta. Jos kunnalta jo myönnettyyn toimeentulotukeen vei jälkikäteen myöhemmin muodostuneen laskun (eräpäivä oli myönnetyn tukikuukauden aikana, ja sen vei k.o kuun aikana) kunnan sossuun, se käsiteltiin yleensä päivistä maksimissaan viikkoon ja raha myönnettiin saman tien, aina niihin laskuihin, jotka on kirjattu laissa korvattavaksi osana perustoimeentulotukea perusosaan kuulumattomana menona.

KELA:n sähköisessä asioinnissa voi toimittaa jälkikäteen laskun myönnettyyn toimeentulotukeen viestin liitteenä (perustoimeentulotuki viestin kategoriaksi valittuna). Vielä ihan alkuvuodesta homma hoitui, joskin hitaasti, mutta nyt tuntuu että laskuja, jotka on näin toimitettu sähköisesti, ja jotka kuuluvat korvattavaksi osana perustoimeentulotukea, ei edes käsitellä. Näinhän ei saisi missään tapauksessa olla, ja jokaisesta laskusta joka on ollut viikkokaupalla odottelemassa käsittelyä, pitäisi tehdä erikseen kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tiedän kuitenkin henkilökohtaisesti että useilla on laskut odottamassa jo kolmatta-neljättä viikkoa, pahimmillaan yli kuukauden, ilman, että niitä on käsitelty.

Vaikka kuntien toimeentulotuen käsittelyssä oli ajoittain ongelmia ja puutteita, etenkin päätösten lainmukaisuuksissa, niin käsittelyajat olivat kuitenkin lakisääteiset, tai edes lähes. Toimeentulotuen (hakemuksen, tai liitteiden mm. laskut) käsittelyajat eivät kunnissa venyneet ikinä kuukauteen; tai omaan tietooni ei ainakaan ole tämmöistä tullut. Voi olla, että joku yksittäinen tapaus on silloin tällöin ollut, jossa tuki on evätty väärin lakiperustein tai lisäselvittely on kunnassa kestänyt, mutta pääsääntöisesti, kunnan käsittely oli kaksi-kolme kertaa nopeampaa kuin mihin KELA on pystynyt.

KELA-siirto on saattanut ihmiset taloudellisesti KUSEEN!

Ja mikä parasta, KELA ei kanna vastuuta aiheuttamistaan ongelmista. Sen kantavat myöhästynyttä tukea odottavat hakijat. 

Ehkäpä nyt olisi KELA:n aika, ellei suorastaan velvollisuus, laittaa sähköiseen asiointipalveluunsa avoimesti näkyville reaaliaikainen laskuri, joka näyttää minä päivänä saapuneet hakemukset ovat käsittelyssä tällä hetkellä. Olisi täysin oikeudenmukaista vaatia KELA:lta täyttä avoimmuutta käsittelynopeuden suhteen. Näin oli monissa kunnissakin, ja käsittelyaikoja pystyi seurata suoraan verkosta. KELA:n on aika lopettaa ongelmiensa piilottelu, ja valtion on aika tehdä asioille jotain konkreettista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti